UZAY İSTASYONUNDAKİ NFT KASASI

AstroNotlar’dan, merhaba! Bu hafta sizlere yine oldukça ilginç bir konudan bahsedeceğiz. Konumuz Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan bir kasa, hem de NFT destekli!

Uluslararası Uzay İstasyonu ilk satış showroomunu almak üzere. Geçen yıl bir sanatçının resimlerini uzaya giden bir roketin burun konisi üzerinde uçuran Uplift Aerospace şirketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mücevher, sanat eseri ve diğer değerli eşyaları sergilemek için bir platform olacak olan “Constellation Vault”un, yani Türkçe söylemek gerekirse “Takımyıldızı Kasası”nın yakında piyasaya sürüleceğini duyurdu. Uplift’in yeni “Space+” topluluğunun üyeleri, uzaydaki eşyaları görüntülemek için kasaya erişebilecek, en azından bir kısmını satın alma ve belki de kendi eşyalarını gönderme seçeneğine sahip olacaklar.

2021 yılının başlarında, önde gelen bir lifestyle ya da yaşam tarzı dergisi, figüratif ressam Amoako Boafo’nun profilini yayınladı ve böylelikle onun sanat dünyasının üst kademeleri arasında “stratosferik yükselişi” selamlanmış oldu. O zamanlar çok az şey biliyorlardı ama stratosfer sadece 37 yaşındaki Ganalı’nın sanatının gittiği yerin başlangıcı olacaktı. 29 Temmuz 2021 tarihinde açıklandığı gibi Boafo, Blue Origin’in New Shepard roketinin dışında uzaya uçacak üç panelli bir resim olan Uplift Aerospace’in ilk “Suborbital Triptych”ini, yani “alt yörünge üç parçalı resmini” oluşturdu.

Dünya’da böyle gelişmeler gerçekleşiyor işte 🙂 Boafo’nun sanatı, ruh halini yakalamak için fırça işini parmak ve el boyamasıyla birleştirir. Siyah formu şekillendirme yaklaşımıyla kullandığı portreleri, neredeyse duyulmamış olmaktan çıkıp, sadece birkaç yıl içinde bir milyon dolardan fazla sattı. Boafo’nun eserleri yakın zamanda Solomon R. Guggenheim Müzesi, Los Angeles County Sanat Müzesi, Viyana Albertina Müzesi ve Rubell Müzesi tarafından da satın alındı. TIME 100 Next 2021‘de yükselen liderler arasında yer alan Boafo, aynı zamanda Dior moda evi ile çalışan ilk Afrikalı olarak Dior’un bir elçisi.

Peki bütün bunların Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgisi nedir tam olarak?

Kısaca UUİ’deki kasanın yarattığımız şeylerle ilgili olarak insanlığın ve Dünya’nın değerini öne çıkaran bir yer olmasını istiyoruz. Uçurulacak bazı eşyaların satılmak yerine müzelere gönderileceği de planlanıyor. Uplift Aerospace, Takımyıldızı Kasası’nı uzay istasyonunda kısa süreliğine başlatmak, kurmak ve ardından Dünya’ya geri döndürmek için NASA ile geri ödenebilir bir anlaşma imzaladı bile. Kasanın boyutu ise aşağı yukarı küçük bir dolap kadar olacak ve her uçuşta, uçurulan öğelerin türüne ve sayısına bağlı olarak boyutları değişecek şekilde planlanıyor. Ürünlere erişimin nasıl sağlanacağının lojistiği ise hala çalışılan bir konu. İlk lansman bu yılın, yani 2022’nin ikinci veya üçüncü çeyreği için hedefleniyor. Yani özetle; nesneleri uzay istasyonundayken sergileyebileceğiz, ancak bunun nasıl yapılacağına dair süreç hala geliştiriliyor.

NFT’nin olayı ne peki?

İlk adım olarak, Uplift’in çevrimiçi topluluğu olan Space+ ve NFT (karşılıksız token) koleksiyonuna üyelik olacak. Diğer birçok dijital ve kripto para tabanlı pazar yerlerinden farklı olarak, Space+ NFT’ler, Takımyıldızı Kasası dahil olmak üzere gerçek hayattaki uzay deneyimlerine erişim sağlayan üyelik kartları olarak ikiye katlanacak. Yani aslında NFT’ler topluluk için sanal üyelik belirteçleri. Şu anda, NFT’lerin fiziksel dünyada çok fazla faydası yok ve Uplift bunu inşa etmeye çalışıyor.

NFT dediğimiz şey ne peki tam olarak?

NFT’nin açılımı Non Fungible Token’dir. Türkçe karşılığı ile “Değiştirilemeyen Token”  ya da “Değişmesi mümkün olmayan para” olarak tercüme edilebilir. NFT, aslında bir kripto para birimidir. Fakat bu tanımda söz konusu para, bildiğimiz tanımların dışında değerli olan herhangi bir varlık olabilir. Yani NFT, bir değere sahip olan ve tahsil edilebilen dijital bir varlıktır. NFT sayılabilecek varlıklar; herhangi bir sanat eseri, video, tweet, bir internet sayfası, görseller, sosyal medyada oluşturduğunuz hikâyeler ve daha pek çoğu olabilir. Tüm bu dijital varlıklar, gerekli şartları sağladıklarında birer NFT olma özelliği taşıyabilir. 

Peki bu NFT’lere sahip olanların ne avantajı olacak madem fiziksel dünyada işe yaramıyorlar?

Uplift’in Space+ NFT’lerini satın alıp bu NFT’lere sahip olanlar, uzay istasyonuna bir öğe uçurmak veya bir yörünge altı uzay uçuşu kazanmak gibi olanaklara sahip olacaklar. Ayrıca Takımyıldızı Kasası içindeki öğelere dayalı olarak ek NFT’ler satın alma seçeneğine de erişebilecekler. Space+ üyeleri ayrıca eğitim konuşmalarından, zero-g uçuşlara kadar çeşitli etkinliklere katılabilecek ve hayırsever bağışlara doğrudan yardım edebilecekler. Uzun vadede ise Uplift Aerospace, Space+ topluluğunun aya robotik bir gezici fırlatmasını planlıyor. Yakın vadede ise üyeler uzaya uçurulmuş bir şey alabilirler.

Oldukça heyecanlı ve bunlar gerçek oluyor. Peki bir lansman duyurusu gibi bir şey yapacaklar mı?

İlk Takımyıldızı Kasası’nın içeriği hakkında daha fazla ayrıntı, lansman yaklaştıkça duyurulacak. Space+ NFT’lerin satışı ise bu baharda başlayacak. İlgilenenler için biz şimdiden duyuralım; Space+ Discord kanalına katılan veya Twitter’da Space+’ı takip eden kişiler erken erişim hakkı kazanabilir. İlk Space+ NFT’lerin fiyatı ise henüz açıklanmadı ancak ilgi duyan herkesin katılabilmesi için olabildiğince düşük fiyat ayarlamaya çalışacaklarını çoktan duyurdular.

Geleceğin ekonomisi şimdiden uzaya ulaştı bile. Sonumuz ne olacak bakalım 😀

Evet ve Uplift bunu da özellikle belirtti. Bir şirket olarak bir NFT platformu oluşturmaya karar vermelerinin nedeni, uzun vadede NFT’lerde ve uzay uygulamalarında kripto para biriminde fayda olduğuna gerçekten inanmaları. Uzun vadede amaçları ticareti kolaylaştırmak ve bunun için NFT’lerin uzay ve Dünya arasındaki ticaret için iyi bir altyapı sistemi olduğunu düşünüyorlar.

astronotlar.org@gmail.com e-posta adresimize konuştuğumuz içeriklere dair düşüncelerinizi ve değinmemizi istediğiniz konuları yazabilir, bir kitap, link veya bilgi paylaşımında bulunabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızı Instagram ve Twitter’dan “astro_notlar” olarak takibe almayı unutmayın! Facebook’tan vazgeçmem diyenler ise bizi AstroNotlar sayfasında bulabilirler. Gelecek hafta görüşünceye dek, gökyüzüne iyi bakın, hoşçakalın!

E-posta: astronotlar.org@gmail.com
Facebook: facebook.com/astronotlar.org
Instagram: instagram.com/astro_notlar
Twitter: twitter.com/astro_notlar
Anchor: anchor.fm/astronotlar

KAYNAKLAR

https://www.space.com/uplift-aerospace-constellation-vault-nft?utm_source=SmartBrief&utm_medium=email&utm_campaign=58E4DE65-C57F-4CD3-9A5A-609994E2C5A9&utm_content=5091EB61-E576-478D-9D59-958D32999FB5&utm_term=a24c0c8a-c509-411f-906b-198e0722280d

http://www.collectspace.com/news/news-072921a-uplift-art-amoako-baofo-new-shepard.html

https://www.isbank.com.tr/blog/nft-nedir

Author: Olcaytuğ Özgüllü

24-01-1997 Çorlu/TEKİRDAĞ doğumluyum. Asker ailesi olduğumuz için hayatım (özellikle çocukluğum) Türkiye'nin dört bir tarafında geçti ama 10 yıl boyunca İzmir'de yaşadığım için kendimi oraya ait hissediyorum. İzmir Balçova Anadolu Lisesi'nden 2015 yılında mezun oldum ve aynı sene İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nü kazandım. Halen daha bu bölümde lisans öğrencisiyim. 5 yaşından beri hayalim olan bölümü okumakta ve kendimi bu alanda geliştirmek için elimden gelen her şeyi yapmaktayım. Gelecekte de kendimi başarılı bir "Astronom" olarak görmek istiyorum. Hayallerinizin peşinden koşmaktan asla vazgeçmeyin... ;)